Klokkenstoel Japanse stijl/bomen in de winter kappen?

1 oktober, 2014

Nieuw gemaakt: Klokkenstoel in Japanse stijl

Een klokkenstoel is een stellage van dikke houten balken, waarin een of meer klokken zijn opgehangen. Hij kan boven in een kerk- of klokkentoren zijn aangebracht, maar ook los staan. Vrijstaande klokkenstoelen zijn van boven voorzien van een dak. Je hebt er misschien wel eens een gezien op een kerkhof of naast een kerk in Friesland, Drente of
Overijssel. Deze klok is 180 jaar oud en gemaakt van een speciaal gietijzer dat harder is dan staal. Hij klinkt heel helder. De klokkenstoel in Japanse stijl heb ik ontworpen en gemaakt voor in de tuin van een Zenmeester. Deze klant wilde iets aparts… en ik vond het leuk!

Wist-je-dat……ik voor jou ook iets aparts kan maken? Ik heb eerder al heel wat aparte dingen gemaakt. Van reclameobjecten en zakenkoffers tot muziekstandaards en halfronde kasten. Naast tafels, kasten, keukens, slaapkamers en kantoorinrichtingen kun je mij gerust eens iets heel anders vragen. Een uniek stuk waarin we een speciaal design en bijzondere stukken hout combineren. En dan met metaal, glas of steen… Heb je ideeën laat het me weten.

Bomen in de winter kappen?

Een boom in de winter kappen is gemakkelijk want hij heeft geen bladeren en dat scheelt een hoop omvang en gewicht. Maar er is nog een reden waarom bomen in de winter gekapt worden. De sapstroom is dan gestopt wat het hout rustiger maakt, het werkt minder. Doordat er minder suikers inzitten is het hout vervolgens ook minder gevoelig voor houtworm. Ik gebruik nooit hout van een in de zomer omgezaagde boom. Maar mijn ervaring is dat er desondanks houtsoorten zijn die erg ʻnerveusʼ zijn en snel krom willen worden. Ook al is het hout al helemaal droog (en in de winter gezaagd). Dit zijn meestal de mooiere houtsoorten als Kersen, Peren, Iepen en Noten. Dit mooie hout laat ik natuurlijk niet liggen. Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik ze moet bewerken om ze vlak te houden, maar dat is niet altijd gemakkelijk.

Jaren geleden vroeg een klant uit Kootwijk advies over het zagen van een Walnoot die toen nog in de tuin groeide. Ik heb tips gegeven, de boom heb ik alleen op de foto gezien.
Een paar jaar later (ik was het al helemaal vergeten) stonden ze op de stoep met een berg hout en de vraag of ik er een tafel van wilde maken. Wat ik natuurlijk wel wilde. Hierboven op de grote foto zie je het resultaat.

The Spirit of Wood in de media

De lokale krant ʻIn Nijkerkʼ publiceerde op 16 oktober over mij een paginagroot artikel met fotoʼs en al. Daarin vertel ik hoe ik tot het meubelmaken ben gekomen, wat ik zoal heb gedaan in het begin, en wat mijn affiniteit met hout is. Ook belicht het artikel mijn groei van ambachtsman naar ontwerper. Voor het volledige verhaal zie http://www.innijkerk.nl/images/archief/ 12_706/

Tot zover. Heeft u nog vragen, ideeën? Mail ze naar
info@thespiritofwood.nl
Bellen kan natuurlijk ook of kom eens langs!

Recente blogs

9 maart, 2015|

1 oktober, 2014|