Tips houtgebruik buiten

9 maart, 2015

Tips voor houtgebruik buiten

De lente komt er nu eindelijk aan, we kunnen weer wat in de tuin gaan doen. Behalve het plantenwerk is er misschien ook een nieuwe schutting of hek te plaatsen of ander werk waar hout bij nodig is. (pergola’s, afdakjes, etc.)

Nu kan je natuurlijk naar het tuincentrum gaan en daar van die mooie groenachtige planken halen, die goed geïmpregneerd zijn en niet snel wegrotten, maar daar kleeft een nadeel aan. Er zitten namelijk koper-chroomzouten in (vandaar de groene kleur). Recent zaten er nog arceenzouten bij, maar dat is nu verboden. Deze stoffen kunnen uitlogen en zo in het milieu terecht komen. Als je dit weet ga je misschien nadenken over een alternatief.

Er zijn een aantal houtsoorten die je zonder te behandelen zo buiten kan gebruiken. Eiken, Tamme Kastanje, Robinia (Acasia) Ceder en Lariks. Deze bomen groeien gewoon in Nederland. Hout gaat altijd rotten op een plek waar het continu vochtig is en waar ook zuurstof bij kan komen. Dus een stukje in de grond, waar het altijd nat is, of op een plek (gewoon ergens boven de grond) waar het hout niet goed kan drogen. Wil je iets in de grond zetten neem dan Inlands Eiken, Robinia en eventueel Tamme Kastanje, dat zijn de meest duurzame houtsoorten. Hoe dikker je het maakt hoe langer het meegaat. Wil je iets maken dat wel 15- 20 jaar helemaal goed moet blijven zoals palen voor een draaihek, dan kan je ook kiezen voor tropisch hout, indien het een FSC-keurmerk heeft. Let op: niet al het tropische hout is duurzaam en rotbestendig. Een algemene regel is, hoe zwaarder in gewicht hoe duurzamer het is.

Boven de grond heb je veel keuzemogelijkheden: Eiken, Robinia en Tamme Kastanje blijven altijd goed, evenals Ceder en Lariks. Houd er rekening mee dat elke boom aan de buitenzijde een groeistuk heeft, het zogenaamde spint en dat is niet duurzaam. De duurzaamheid komt pas met de verkerning van het hout. Het spint kan je herkennen doordat de kleur altijd lichter is dan de rest van het hout. Na een aantal jaar wordt onbehandeld hout langzaamaan grijs, waarbij het hout zichzelf beschermt tegen weersinvloeden. Als je bij het bouwen ervoor zorgt dat er voldoende lucht bij het hout kan komen, en het hout dus kan drogen, dan gaat het jarenlang mee. Belangrijk is dat je roestvrijstalen schroeven gebruikt, want een aantal houtsoorten hebben inhoudsstoffen (looizuur) die metaal aantasten.

Als je vragen hebt of adressen voor hout voor buiten zoekt, neem gewoon even contact met me op.

Recente blogs

9 maart, 2015|

1 oktober, 2014|